Risiko Memakan Ikan Tidak Bersisik
Satu kajian di Jepun dan Journal of the American Dietetic Association mengesahkan bahawa jenis ikan yang tidak bersisik membawa risiko yang tinggi kepada kesihatan. Samada ikan jenis dari laut atau sungai seperti patin dan keli atau ikan laut seperti pari(sekadar menyebut). Risiko ikan jenis tidak bersisik adalah kerana ia mengandungi kandungan RAKSA (MERCURY) yang tinggi dari ikan bersisik.Ikan yang bersisik mempunyai sistem penghadaman yang menghalang penyerapan racun dan toksin ke dalam daging mereka.
ini mempunyai sistem penghadaman yang menyerap toksin dari air.
Ketam, lobster, kerang dan sotong tidak mempunyai sisik dan diketahui bertoksid tinggi. Mereka menyerap segala toksin secara semula jadi dari air di sekeliling mereka. Menarik juga untuk diketahui bahawa lobster dan ketam adalah krustasia yang merupakan sebahagian dari keluarga antropod, termasuklah lipas, labah-labah dan lipan.
0 comments:
Post a Comment